Bij een investering in vastgoed moet je niet alleen rekening houden met de initiële investering, maar ook met de kosten voor onderhoud in de jaren daarna. Maar hoe doe je dat? Met een instrument om de Total Cost of Ownership (TCO) te bepalen.


Wat is het en hoe werkt het?

‘TCO is een integrale benadering van de vastgoedopgave. Bij het ontwikkelen van de Aedes TCO-tool wordt daarom samengewerkt met een expertgroep van veertien corporaties én specialisten van vastgoedonderhoudsbedrijven (Hagemans Vastgoedonderhoud, Smits Vastgoedzorg en Heko Vastgoedonderhoud). De komende periode is spannend, want er ligt nu een proof-of-concept van de tool en vijf of zes corporaties uit de expertgroep gaan ook echt aan de slag met de tool.


De tool bestaat uit vijf stappen: creëren van het project, onderhoud definiëren, in kaart brengen van investeringskosten, bedrijfslasten en stichtingskosten. In de vijfde stap blijkt wat de Total Cost of Ownership is. Al deze stappen bestaan uit een soort invuloefeningen. De tool bevat voorstellen en suggesties waar je allemaal aan moet denken, maar heb je zelf betere informatie, dan kun je de suggesties overschrijven. De tool begeleidt je door alle stappen, totdat je grafieken krijgt met de TCO erin. Heel handig.


Lees het volledige
artikel van Aedes hier.