Woningbeheerders als corporaties en VVE’s staan voor een grote opgave. Vanwege wetgeving, duurzaamheidsoverwegingen en veranderende woonwensen dient een flink deel van het huidige woningbestand voorbereid te worden op de toekomst. En dat betekent veel meer dan alleen de buitenschil inpakken.

Smits Vastgoedzorg heeft daarom al in 2012 het initiatief genomen om met een selectie van haar vaste co-makers een consortium op te richten onder de naam Growing Green. Woonbron Delft is hierbij verzocht om woningen beschikbaar te stellen, om eerst op de tekentafel en vervolgens in de praktijk te kunnen experimenteren. Het ontwikkelde Growing Green concept is aan de voorkant volledig uitgewerkt, doorgerekend en getoetst op haalbaar-, schaalbaar- en betaalbaarheid.

Een volgens de Growing Green aanpak gerenoveerde woning biedt een maatgesneden renovatieoplossing om woningen weer klaar voor de toekomst te maken. Grondgebonden woningen maar ook galerijflats, zowel één woning als een heel blok of een wijk. Growing Green laat dus duurzaamheid groeien: van een enkele (grondgebonden) woning tot hele wooncomplexen of flats. Een slim ontwerp zorgt voor investeringsvriendelijke en toekomstbestendige woningen. Het Growing Green concept maakt gebruik van duurzame materialen en kan desgewenst uitgewerkt worden in verschillende scenario’s.

In 2015 is een eerste individuele flatwoning volgens de ontwikkelde Growing Green aanpak gerealiseerd. De resultaten op gebied van bijvoorbeeld energiereductie en binnenklimaat zijn verrassend en zeer hoopgevend. Graag delen de Growing Green partners de ontwikkelde kennis om de zo gedroomde woning snel voor iedereen beschikbaar te hebben.

 

Consortium Growing Green:

Nieuwe architecten, NPSP, Feenstra, Verweij Houttechniek, 

PPG Architectural Coating EMEA en Smits Vastgoedzorg

Adviseurs Growing Green:

TNO Innovation for Life en Technische Universiteit Delft

Opdrachtgever:

Smits Vastgoedzorg

Woningeigenaar:

Woonbron Delft

Project:

Growing Green

Locatie:

Delft

Werkzaamheden:

  • Nieuwe prefab houtskeletbouwgevel
  • Nieuwe houten kozijnen (voorgevel HR++ glas,  achtergevel drievoudig glas)
  • Buitenunit warmtepompopstelling in vlasvezel biocomposiet geveldeel geïntegreerd
  • Prefab installatiekast met lucht-/water warmtepompopstelling
  • Gebalanceerd ventilatiesysteem voorzien van  warmte terugwinning
  • Continu monitoring van woningprestaties op afstand (GPRS)

Concept Growing Green
Growing Green
Concept Growing Green
Concept Growing Green
1/4