Op 18 april 2024 vierden Havensteder en Team ERAflats samen met de Schermerhoek-bewoners de oplevering van 504 duurzame sociale huurwoningen. De afgelopen twee jaar zijn de woningen toekomstbestendiger, energiezuiniger en comfortabeler gemaakt voor de bewoners. Team ERAflats, een samenwerkingsverband tussen TBI-onderneming ERA Contour en Smits Vastgoedzorg, was verantwoordelijk voor de uitvoering. Het grootste en meest ingrijpende gedeelte van het werk zit erop. De entrees van de woongebouwen worden de komende maanden nog aangepakt. De totale verbeteraanpak is in het najaar van 2024 afgerond.
“We zijn heel blij onze bewoners een duurzaam en comfortabel thuis te kunnen bieden”, vertelt Renske Zwart, directeur Wonen van Havensteder. “504 woningen verduurzamen is een flinke opgave. Zowel voor Team ERAflats als het projectteam van Havensteder, maar bovenal voor de bewoners in de Schermerhoek. We zijn alle bewoners enorm dankbaar voor hun medewerking. Mede dankzij hun inzet en flexibiliteit is het verbeteronderhoud aan de woningen volgens planning klaar. We wensen de bewoners veel woonplezier toe in hun duurzame woning.”
Comfortabel, duurzaam en betaalbaar
De 504 woningen in de Schermerhoekflat zijn grondig aangepakt en verbeterd. Zo zijn de woningen door goede glas- en gevelisolatie energiezuiniger. Het energielabel van de woning maakt gemiddeld een sprong van D naar A, wat direct voelbaar is voor de bewoners. De woning blijft beter op temperatuur en de energiekosten zijn, afhankelijk van gebruik, minder hoog. Daarnaast zijn de woningen toekomstbestendig gemaakt door de overstap naar elektrisch koken. Alle bewoners zijn voorzien van de juiste kookapparatuur, inclusief pannensets.
De woningen zijn verder uitgerust met nieuwe toiletten en waar nodig zijn keukens en badkamers vervangen. Mevrouw Yurtalan, een bewoner van de Schermerhoek, vertelt: “We mochten zelf onze kleuren kiezen. Voor de keuken koos ik voor magnolia wit met zwarte handgrepen en een houten aanrechtblad. Mijn badkamer en toilet zijn beige en bruin. Het is echt heel mooi geworden, het lijkt wel of ik een nieuw huis heb! Nu kan ik het helemaal naar mijn zin afwerken en inrichten.”
Samen met bewoners
Om bewoners vanaf het eerste moment nauw te betrekken bij de verduurzaming en de impact van de werkzaamheden, organiseerde Havensteder samen met Team ERAflats kick-off bijeenkomsten. Daarmee kregen de partijen een eerste beeld van de wensen, zorgen en vragen van bewoners. Daarnaast ontving iedereen een informatieve videokaart waarin alle werkzaamheden werden uitgelegd. Vooraf en tijdens de uitvoering kwamen alle partijen meermaals samen met een toegewijde groep bewonersvertegenwoordigers – de klankbordgroep – om de voortgang te bespreken en eventuele zorgen aan te pakken.
Blijven verbeteren
Tijdens de verbeteraanpak schakelde Havensteder het Centrum voor Woononderzoek in om de beleving van de bewoner te onderzoeken. Van uitverhuizen tot weer terugverhuizen in de verbeterde woning. Zo kon de uitvoering zo nodig verbeterd worden naar de wens van de bewoners. En met een positief resultaat tot gevolg. De bewoners van de Schermerhoek geven de partijen gemiddeld een totaaloordeel van 7,9. Daarmee scoort dit verduurzamingsproject gemiddeld beter dan de benchmark van Centrum voor Woononderzoek.
Eindsprint
“De woningen zijn klaar, maar de laatste werkzaamheden aan de entrees voeren we nog uit tot het najaar van 2024,” vertelt Hans van der Krogt namens Team ERAflats. “We beginnen wel al met het verkleinen van de bouwplaats. We kijken met elkaar uit naar het moment dat alle werkzaamheden zijn afgerond aan de Schermerhoek. En dat bewoners kunnen genieten van hun verbeterde woning. Want wij geloven dat vastgoed, dat voldoet aan de wensen van morgen, bijdraagt aan een betere leefomgeving. Tot die tijd houden we de bewoners goed op de hoogte van de eindsprint.”
De Bouwpraktijk
Op de bouwplaats van de Schermerhoek is een speciale loods ingericht voor De Bouwpraktijk. De Bouwpraktijk is een uniek concept van Team ERAflats waarbij op een duurzame manier gekeken wordt naar social return. Hierin worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan in de bouw geholpen. Het traject duurt 12 weken en de deelnemers worden elke werkdag van 7 – 16 uur op de bouwplaats verwacht. Op deze manier worden zij werkfit gemaakt en kunnen zij kennismaken met de bouw. Inmiddels werken 4 ex-deelnemers nu in loondienst mee aan de verduurzaming van de Schermerhoek; anderen werken op projecten in de buurt of hebben gekozen voor een baan buiten de bouw.