Olof werkt mee aan respectvolle samenwerking met bewoners

 

Olof, bewonersconsulent bij Smits Vastgoedzorg, typeert zichzelf als bruggenbouwer, en dat is precies wat een bewonersconsulent is.

“Het is mijn taak om ‘binnen te komen’, de bewoners te leren kennen en bereidheid te kweken om mee te werken zodat mijn collega’s hun werk kunnen doen.”

Om onderhouds-, verbeter- en transformatieprojecten goed te kunnen doen, is de medewerking van bewoners nodig. Steeds vaker vragen woningcorporaties daarbij de inzet van bewonersconsulenten. En daar komt veel bij kijken. De projecten worden namelijk, onder andere door de energietransitie, steeds complexer en omvangrijker. Als bewonersconsulent ben je het aanspreekpunt voor bewoners, zorg je voor huurdersinformatie tijdens de voorbereiding en de uitvoering van projecten en stel je de huurder altijd centraal. Je helpt mee om de overlast tot een minimum te beperken en de werkzaamheden zo soepel mogelijk te laten verlopen.

“Ik vind het belangrijk om de bewoners te kennen en onze uitvoerenden daarover te informeren, zodat zij ook weten wat hen te wachten staat”

Meerdere invalshoeken

“Het werk als bewonersconsulent zie ik als een mooie uitdaging. Niet iedereen is namelijk blij met ons bezoek. Het is ook nogal wat, we komen ongevraagd in iemands privé-omgeving werkzaamheden uitvoeren. Vaak zijn dat ingrijpende werkzaamheden. Hoe krijgen we hen zo ver dat ze ruimte maken in de woning of tijdelijk de sleutel afgeven? Daarvoor probeer ik te achterhalen waar de bezwaren zitten en hoe wij die kunnen verhelpen. Soms betekent dat net iets extra’s doen of een beetje extra flexibel zijn. Waarbij we dan willen voorkomen dat we uitzonderingen maken. In dit werk kun je vanuit allerlei invalshoeken een rol spelen, dat maakt dit werk enorm boeiend.”

“Elk project is weer anders en heeft een kop en een staart. Dat is heel prettig”

 

Project om trots op te zijn

“Bij een groot en ingrijpend project in Gouda legde ik 168 huisbezoeken af. De centrale vraag daarbij is dan: wat hebben de bewoners nodig zodat wij ons werk kunnen doen? Hoe kunnen we ze ondersteunen, bijvoorbeeld met het verplaatsen van meubels, het beperken van overlast en het bieden van een luisterend oor. Ik vind het belangrijk om de bewoners te kennen en onze uitvoerenden daarover te informeren, zodat zij ook weten wat hen te wachten staat. Niet voor niets is onze slogan ‘Goed voor iedereen’. Elk project willen we zorgvuldig aanpakken en afronden, zodat iedereen tevreden is: de bewoners, de klant en wijzelf.”

“Vooral het sociale, maatschappelijke aspect van mijn baan spreekt me aan.”

Maatschappelijke taak

“Een onderhouds-, verbeter- of transformatieproject is een moment waarop Smits Vastgoedzorg, samen met de opdrachtgever, een kijkje neemt achter de voordeur van bewoners. Wij als bewonersconsulenten zien daarin voor onszelf een maatschappelijke taak weggelegd. We signaleren allerlei zaken: vervuiling, overvolle woningen, mensen met psychische problemen, enzovoorts. Daarover hebben we voortdurend overleg met de woningcorporaties. Zo nodig wordt externe hulp ingeschakeld.”

Meewerken aan beter

“Uiteindelijk draait het allemaal om respectvol samenwerken, met oog voor ieders belang. Dat vraagt vaak veel geduld en een luisterend oor. En natuurlijk het vermogen om mensen goed in te schatten. De eenzaamheid is vaak groot, vooral in deze coronatijd. Hoe mooi is het dan wanneer je mensen kunt helpen, geruststellen en een glimlach bij het vertrek krijgt? Dat is waar ik het voor doe.”