Als specialist in het onderhouden en renoveren van vastgoed werken we dagelijks aan duurzame wijken. Onlangs onderzochten we hoe digitale tools ons daarbij kunnen ondersteunen. Het resultaat? De inzet van de BCI-tool, die milieuprestaties inzichtelijk maakt en ons helpt betere keuzes te maken voor duurzame projecten.

 

“Om opdrachtgevers goed te adviseren over de impact van duurzame keuzes, is het essentieel om circulariteit te kunnen meten,” legt planontwikkelaar Frank Vahstal uit. De BCI-tool maakt dit mogelijk milieuscores te berekenen op basis van materialen en gebouwonderdelen. “Je kunt per materiaal of compleet gebouw zien hoe het scoort op circulariteit, milieuvriendelijkheid en CO2-uitstoot. De tool is gekoppeld aan databases zoals de Nationale Milieudatabase, wat betrouwbare milieugegevens garandeert. Je voert bijvoorbeeld in dat je 20 vierkante meter isolatiemateriaal van een bepaald type wilt gebruiken en er rolt een overzicht uit met allerlei waarden.”

 

Deskundig advies

Met de BCI-tool brengen we duurzaamheidsindicatoren in kaart, zoals:

  • Milieukosten Indicator (MKI): meet de kosten om milieuschade van materialen te compenseren. Hoe lager, hoe beter.
  • Milieuprestatie Gebouwen (MPG): toont de milieubelasting van alle gebruikte bouwmaterialen en is belangrijk voor subsidies en vergunningen.

 

“Deze cijfers zijn onmisbaar in de plan- en ontwerpfase,” voegt planontwikkelaar Joey Wagemans toe.
Samen met vier andere planontwikkelaars volgde hij inmiddels een training en rekende bestaande projecten door om thuis te raken in de tool. Joey deed dit voor een appartementencomplex. “Ik vergeleek biobased dakisolatie en circulaire keukenonderdelen met de huidige materialen. Het resultaat laat duidelijk de impact van verschillende keuzes zien en helpt bij een goed onderbouwde besluitvorming.”

 

Van advies naar impact

Joey en Frank zijn enthousiast over de BCI-tool. Deze biedt niet alleen inzicht voor onszelf, maar versterkt ook onze rol als adviseur. “We kunnen opdrachtgevers overtuigen met harde cijfers en hen bewust maken van de impact van materialen,” vertelt Frank. Joey ziet daarnaast kansen om leveranciers te motiveren milieuvriendelijkere alternatieven te bieden. “Voor spouwmuurisolatie bijvoorbeeld. Dat bevat plastic korrels of glaswol en is dus helemaal niet zo’n goede optie.”

 

Opdrachtgevers overtuigen

“De BCI-tool maakt zichtbaar op welke plekken de materialen zitten die het meest impact hebben: staal bijvoorbeeld in de lift en kruislings verlijmd hout in het dak. Hout is op zich prima natuurlijk, maar verlijmde platen veel minder”, aldus Frank. Doel is om op termijn alle nieuwe projecten door te rekenen, ook als de opdrachtgever daar niet expliciet om vraagt. “Zo kunnen we een compleet overzicht presenteren en duurzame keuzes stimuleren”, besluit Joey.

De BCI-tool maakt duurzaam bouwen concreet, inzichtelijk en haalbaar. Een mooie stap richting een circulaire toekomst!