Integraal programmeren

Nederland staat voor grote uitdagingen als het gaat om woningbouw en de klimaatdoelstellingen. Voor 2030 een miljoen extra huizen en daarnaast 1,5 miljoen bestaande woningen van het gas af. Daarnaast worden we ons steeds bewuster van de negatieve gevolgen van ons materiaalgebruik. Circulariteit en klimaatadaptieve maatregelen worden hierbij steeds actuelere thema’s.

Het Rijk stimuleert bij deze opgave nadrukkelijk een wijkgerichte aanpak in de bebouwde omgeving. Vaak spelen namelijk ook sociale uitdagingen een rol, denk aan de vergrijzing, de toenemende behoefte aan zorg en welzijn, (energie-)armoede en de impact van immigratie. In de wijken zijn veel partijen actief, van gemeente en welzijn- en zorgverleners tot verschillende gebouweigenaren en vastgoedbedrijven waarbij de synergie nog vaak ontbreekt.

 

Dit vraagt om een integrale aanpak. Wij noemen dit SUM. Want de opgave vraagt om een wederzijdse en harmonische relatie tussen mensen, de gemeenschap, natuur en de stedelijke omgeving. We moeten hiervoor in beweging komen en meer samenwerken omdat we afhankelijk zijn van elkaar. Hoe eerder bij de beleidsvorming van een woningcorporatie betrokken, hoe beter dat is voor de kwaliteit en de haalbaarheid van wijk- of gebiedsprogramma’s. Dat heeft vele voordelen. We kunnen tijdig en flexibel reageren op actuele ontwikkelingen, waardoor minder kans op stagnatie in de realisatie van de opgave. Dit zorgt voor zowel meer voorspelbaarheid van financiën als meer transparantie in de communicatie richting bewoners. Bovenal wordt de realisatiegraad verhoogd van de volkshuisvestelijke ambities.

 

 

SUM Optopconcept

Als partner van het studenten SUM-team streden wij van 2019-2022 mee aan de internationale Solar Decathlon Challenge. Het SUM-team pakte de alarmerende toestand van de Nederlandse naoorlogse wijken aan met een innovatief plan om alle 847.000 portiekwoningen in Nederland duurzaam te transformeren. Het SUM-team ontwikkelde een ‘energiepositieve optopping’: een module die niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen creëert, maar de flat ook energieneutraal maakt. We waren al snel overtuigd dat wij dit experimentele concept verder wilden ontwikkelen naar een goede, duurzame en betaalbare optopwoning voor onze opdrachtgevers. Dit is gelukt. Hiermee speelt het SUM Optopconcept in op de geschatte woningbehoefte van Nederland in 2030, terwijl de bestaande gemeenschap intact blijft en de kwaliteit van de openbare ruimte zelfs verbetert.

 

Meer informatie over SUMoptoppen

Op de website www.sumoptoppen.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden!

SUM omvat een toekomst waarin mensen de verbinding met elkaar en de natuur herstellen

1/6