SUM 
SUM omvat een toekomst waarin mensen de verbinding met elkaar en de natuur herstellen. Het pakt de alarmerende toestand van de Nederlandse naoorlogse wijken aan met een innovatief plan om alle 847.000 portiekwoningen in Nederland duurzaam te transformeren. Veel van deze verouderde flats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom op de slooplijst. De typisch Nederlandse portiekflats hoeven echter niet uit het straatbeeld te verdwijnen. SUM transformeert deze met een ‘energiepositieve optopping’: een module die niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen creëert, maar de flat ook energieneutraal maakt. Hiermee kan het SUM voldoen aan de geschatte woningbehoefte van Nederland in 2030, terwijl de bestaande gemeenschap intact blijft en de kwaliteit van de openbare ruimte zelfs verbetert.


SUM Studententeam

SUM is ontwikkeld door een studententeam van dat meedeed met de Solar Decathlon Europe competitie in Wuppertal in 2022. Dit plan voor de verduurzaming van portiekflats spitst zich toe op een gebouw in de Dreef in Den Haag. Met focus op modulariteit, circulariteit en duurzaamheid. Smits Vastgoedzorg is trotse sponsor & kennis-partner van het SUM concept. Tijdens de Solar Decathlon Europe wedstrijd is een prototype gebouwd om te zien of het concept haalbaar is. Hierin vertegenwoordigt de benedenverdieping van het prototype de bestaande huurflat en bovenverdieping de nieuwe woonlaag. Dit is verbonden via een trap en gallerij zoals dat ook in het SUM concept is te vinden. Met dit prototype is het studententeam derde geworden tijdens de wedstrijd. Waarbij veel punten zijn gescoord met de onderwerpen toekomstproef, haalbaarheid, vakmanschap, duurzaamheid en houtbouw.


Concept uitgelegd

Het SUM concept richt zich op herontwikkeling door symbiose, dit betekent dat er een symbiotische relatie gecreëerd wordt tussen twee elementen, het bestaande gebouw en nieuwe woonlagen. Deze symbiotische relatie komt tot uiting in zes hoofdaspecten van het concept.

 • renovatie van de bestaande woningen met een verbeterde indeling en duurzame gebouwprestaties
 • de activering van de begane grond door nieuwe publieke functies
 • betere toegankelijkheid door een circulatiekern met gemengde functies en een lift
 • de integratie van een galerij die bewoners met elkaar verbindt
 • de toevoeging van modulaire top-up woningen
 • productief dak om het concept af te ronden

Techniek
Om de energievraag terug te dringen wordt het gebouw ingepakt met een laag isolatie en de huidige ramen vervangen. Tevens wordt er energie hergebruikt door de warmte van het douchewater te hergebruiken en de warmte uit de uitgaande ventilatielucht terug te winnen.

De top-up fungeert als een energieknooppunt voor het hele gebouw. Warm water wordt geproduceerd door warmtepompen en PVT-panelen op het dak van de top-up. Deze panelen, samen met de zonnegevel van de top-up, produceren alle elektriciteit die er nodig is.


Bouwmethode
De bouwmethode volgt de kernwaarden van modulariteit en prefabricage, waarbij gebruik gemaakt wordt van gerecycleerde of biobased materialen. Zo is de houten constructie van de top-up volledig gemaakt van geprefabriceerde 3D-modules. Door het toepassen van een geprefabriceerde en modulaire bouwmethode is een hoge bouwsnelheid haalbaar. Waardoor binnen 3 dagen een top-up woning klaar is voor gebruik.

 


Kansen en voordelen van SUM 

 • toevoegen van nieuwe woningen middels optoppen
 • verbeteren bestaande woningen middels renovatie
 • energieneutraal gebouw voor zowel bestaande als top-up woningen
 • korte doorlooptijd door prefab bouwmethode
 • lage milieu impact door voorkomen sloop en duurzame nieuwe materialen


Samen met bewoners
Om acceptatie voor het project en plan van aanpak te creëren, betrekken wij de bewoners in een zo vroeg mogelijk stadium bij de ontwikkeling van het plan. Door meedenken, meepraten en meedoen, worden de bewoners medeverantwoordelijk en enthousiast.

Vervolg
SUM biedt een generieke oplossing die op alle portiekflats kan worden toegepast. Dit concept heeft meerdere prijzen gewonnen en veel belangstelling vanuit de markt. Smits Vastgoedzorg wil samen met ketenpartners de volgende stap zitten met duurzaam renoveren en optoppen. Geïnspireerd door  SUM een project realiseren dat coöperaties en bewoners helpt de woningvoorraad te verduurzamen en uitbreiden middels optoppen.


Contact
Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden van SUM. Neem gerust contact met ons op!

SUM omvat een toekomst waarin mensen de verbinding met elkaar en de natuur herstellen

1/8