SUM Concept
Het SUM concept omvat een toekomst waarin mensen de verbinding met elkaar en de natuur herstellen. Het pakt de alarmerende toestand van de Nederlandse naoorlogse wijken aan met een innovatief plan om alle 847.000 portiekwoningen in Nederland duurzaam te transformeren. Veel van deze verouderde flats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom op de slooplijst. De typisch Nederlandse portiekflats hoeven echter niet uit het straatbeeld te verdwijnen. Het SUM concept transformeert deze met een ‘energiepositieve optopping’: een module die niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen creëert, maar de flat ook energieneutraal maakt. Hiermee kan het SUM concept voldoen aan de geschatte woningbehoefte van Nederland in 2030, terwijl de bestaande gemeenschap intact blijft en de kwaliteit van de openbare ruimte zelfs verbetert.
SUM Studententeam
Het SUM concept is ontwikkeld door een studententeam van dat meedeed met de Solar Decathlon Europe competitie in Wuppertal in 2022. Dit plan voor de verduurzaming van portiekflats spitst zich toe op een gebouw in de Dreef in Den Haag. Met focus op modulariteit, circulariteit en duurzaamheid. Smits Vastgoedzorg is trotse sponsor & kennis-partner van het SUM concept. Tijdens de Solar Decathlon Europe wedstrijd is een prototype gebouwd om te zien of het concept haalbaar is. Hierin vertegenwoordigt de benedenverdieping van het prototype de bestaande huurflat en bovenverdieping de nieuwe woonlaag. Dit is verbonden via een trap en gallerij zoals dat ook in het SUM concept is te vinden. Met dit prototype is het studententeam derde geworden tijdens de wedstrijd. Waarbij veel punten zijn gescoord met de onderwerpen toekomstproef, haalbaarheid, vakmanschap, duurzaamheid en houtbouw.
Concept uitgelegd
Het SUM concept richt zich op herontwikkeling door symbiose, dit betekent dat er een symbiotische relatie gecreëerd wordt tussen twee elementen, het bestaande gebouw en nieuwe woonlagen. Deze symbiotische relatie komt tot uiting in zes hoofdaspecten van het concept.
Techniek
Om de energievraag terug te dringen wordt het gebouw ingepakt met een laag isolatie en de huidige ramen vervangen. Tevens wordt er energie hergebruikt door de warmte van het douchewater te hergebruiken en de warmte uit de uitgaande ventilatielucht terug te winnen.
De top-up fungeert als een energieknooppunt voor het hele gebouw. Warm water wordt geproduceerd door warmtepompen en PVT-panelen op het dak van de top-up. Deze panelen, samen met de zonnegevel van de top-up, produceren alle elektriciteit die er nodig is.
Bouwmethode
De bouwmethode volgt de kernwaarden van modulariteit en prefabricage, waarbij gebruik gemaakt wordt van gerecycleerde of biobased materialen. Zo is de houten constructie van de top-up volledig gemaakt van geprefabriceerde 3D-modules. Door het toepassen van een geprefabriceerde en modulaire bouwmethode is een hoge bouwsnelheid haalbaar. Waardoor binnen 3 dagen een top-up woning klaar is voor gebruik.
Kansen en voordelen SUM concept
Samen met bewoners
Om acceptatie voor het project en plan van aanpak te creëren, betrekken wij de bewoners in een zo vroeg mogelijk stadium bij de ontwikkeling van het plan. Door meedenken, meepraten en meedoen, worden de bewoners medeverantwoordelijk en enthousiast.
Vervolg
Het SUM concept biedt een generieke oplossing die op alle portiekflats kan worden toegepast. Dit concept heeft meerdere prijzen gewonnen en veel belangstelling vanuit de markt. Smits Vastgoedzorg wil samen met ketenpartners de volgende stap zitten met duurzaam renoveren en optoppen. Geïnspireerd door het SUM concept een project realiseren dat coöperaties en bewoners helpt de woningvoorraad te verduurzamen en uitbreiden middels optoppen.
Contact
Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden van het SUM concept. Neem gerust contact met ons op!
SUM omvat een toekomst waarin mensen de verbinding met elkaar en de natuur herstellen